Egenkomponert APA

Har laget en APA som jeg tok "på feelingen" av det jeg har tilgjengelig av malt og humle:

5kg maris otter
0.3kg caramalt
0.2kg crystal malt

10g cascade 60min
15g cascade 20min
15g simcoe 20min
15g cascade 5min
15g simcoe 5min

ca. 21 liter gjæret med safale05 tørrgær på 19 grader og ble stående i 3 uker på glassballong.

primet med 150g sukker og tappet på flasker, lagret på 19 grader i 2 uker.

satte noen i kjøleskapet nå for noen dager siden og har smakt på dem, kullsyre er bra, smaken er ok! litt lite "fruktig" aroma syns jeg, litt skuffet her, men antar dette er kvaliteten på humlen ?

det jeg reagerer på og som jeg gjerne vil ha innspill på er fargen, er veldig uklar og har en mer "skitten" brun/orange farge... den forrige APAen jeg brygget under samme omstendigheter men med disse ingrediensene:

5 kilo pale ale malt
400 gr. CaraRed
10 g Citra 60 min.
10 g Cascade 60 min.
25 g Citra 15 min.
25 g Cascade 15 min.
30 g Citra 2 min.
30 g Cascade 2 min.
Gjær: safale US-05

...ga en helt fantastisk god fersken aktig aroma og fargen ble en flott ren gyllen orange...


er cara red jokeren her?
 
For å få kraftigere fruktig humlekarakter i APA bør du definitivt tørrhumle den.
 
Stiller meg bak råd om tørrhumling.

Ser også at i den første oppskriften så har du siste humletilsetning på 2 min og i den nye er den på 5 min. De tre minuttene ekstra vil koke bort mye av aromaen (og også mye smak?). Tilsetningen på slutten er jo også mye større i første oppskrift, så det vil jo også bety mye for resultatet.

Synes du skal både tørrhumle og ha en tilsening på 0 min neste gang jeg :)
 
Peis på med mer humle mot slutten ja, samt tørrhumle den. Carared har nok bidratt til den fargen du beskriver ja.
 
I tillegg: typen humle betyr endel.

Den første har Citra, som forklarer den litt tropiske, fruktige ferskensmaken.
Den siste har omtrent halve mengden smak/aromahumle, samt Simcoe som gir en litt annen (og mindre ferskenaktig) profil.
 
Tilbake
Topp