Stopping av sider/vin

Hei, gjærstopp og klaringsmiddel fra Vestbrygg for å stoppe og klarne sider og vin.

Gjærstopp: Potassium Sorbat (Sorbistat) + Potassium Sulfitt (Campden)
Klaringsmiddel: Isinglass

Fikk beskjed om at Sorbistat alltid skulle brukes ilag med Campden når sider og vin skulle stoppes. Skal disse to tilsettes samtidig? Er det behov for risting for å få ut "kullsyren"? Eller vi ordnet det seg selv?

Hvor lenge etterpå skal isinglass tilsettes, og skal den tilsettes direkte i sideren/vinen?
 
Jeg har lagt vin i mange år, men har aldri brukt noen av disse kjemikaliene annet enn bisulfitt (Campden) ved ett tilfelle hvor jeg ønsket en søtlig ( ikke utgjæret) vin.
Ønsker du tørre viner lar du gjæra gjøre jobben ferdig og kan glemme sorbat. Holder vinen over 11,5% er det liten risiko for infeksjon selv ved druevin (frukt/bær viner har enda mindre risiko siden de inneholder mere syre). Klaringskjemikalier som gelatin er helt unødvendig siden vin uansett må ligge temmelig lenge for modning.
 
Tilbake
Topp