Førstebrygg, karbonering ble ikke bra?

Da jeg har brygget min første runde med IPA og den har nå stått 7 dager i 20 grader og ettergjært (håpet jeg iallefall) på flasker,
dermed 6 dager nå i kjøleskap ca 4-5 grader. Det er riktig nok en dag i forveien jeg tok første smak, men hva skal en gjøre,
kjempe ivrig på å smake på ølet. Ble noe jeg kaller "ok" ikke noen ekle bi-smaker eller lignende tror jeg da(er jo ny i dette),
men problemet ble jo mangelen på karbonering :/  var i god tro da den laget den vanlige "psht" lyden ved åpning, men
ikke noe skum i det hele tatt selv om den ble helt i glass.

brukte dextrose/glukose bryggesukker skulle jeg tro, veldig fint pulver, vet ikke om det var en tabbe heller.
slik gjorde jeg: helte 5dl i en kasserolle, med 6,5gram av bryggesukkeret mitt pr liter og kokte i 5min før
jeg helte dette i et desinfisert gjærkar og dermed ølen etter. dermed tapping på flaske rett etter.

vet ikke helt hvor feilen kan ligge, men er jo kjedelig med ukarbonert øl, har enda en IPA stående
allerede, vil jo helst få rettet på dette til den blir klar for tapping (8.jan  ;D )

Ble heller ikke veldig klart øl, er det vanlig med IPA at den ikke blir gjennomsiktig? brukte en halv tablett protafloc
klarningsmiddel, noe som skulle vært mer enn nok, sirkulerer ikke vørteren under mesk eller eller. vurderer sterkt om
dette kan komme av meskingen,  jeg rørte mye når jeg mesket, men ikke hardt. Brygger med Biab!

bruker heller ikke trakt med filter ved avtapping av ferdigkokt vørter fra kjele til gjærdunk, regner med kanskje dette
og sirkulasjon for å få utnyttet malten som naturlig filter er noe av nøkkelen, men er det noe annet jeg ikke helt
ser?  :jaha: alt basert på at IPA skulle vært glassklar og gjennomsiktig da.  :laugh:

skål! godt var det uansett!
 

Vedlegg

  • Messenger_5825299118429535648_13888595386913212.jpg
    Messenger_5825299118429535648_13888595386913212.jpg
    141,5 KB · Sett: 479
Trenger bare mere tid. Sett den på 20 grader ei uke til og så gjerne ei uke kaldt før du røver igjen. Hjelper ikke det så prøv ei uke til på 25 grader. Du har jo futt slik jeg forstår det så denne kommer seg nok fint med mer tid
 
Tror du må bruke vanlig sukker(farin) til karbonering,har ikke lest om noe annet.Vi lar det stå i 14 dager med temp.22-23 grader.
 
Jærbrygg - det stemmer ikke, man kan bruke forskjellige sukkertyper for karbonering så lenge de er gjærbare.

Finnes mange kalkulatorer, eks Beersmith, som forteller deg hvor mye du trenger av de ulike typene for å oppnå ønsket karbonering.

Sukker er enkelt, lett tilgjengelig og grett dog
 
Karbonering tar tid. Har selv lært at det tar minimum 14 dager i rundt 20 grader.
 
 
Flyttet ølkassene mine tvert inn i romtemp i går, blir
ei stund i kjellerstua med tepper over seg  :sikle
 
Da ble den ipaen vellykket karbonert, eneste tabbe på mitt første brygg ble tørrhumlingen. Siste humle porsjon ble tilsatt i det nedkjølingen startet.

Smaksmessig ble den grei, det ble rørt for mye, men fikk ingrn merkbare usmaker i min mening.

Men pga feil vannmengde lurer jeg på om det blir riktig å definere den som en dobbel ipa? Ble ca 9-10% utfra mine målinger, og på 80 og fg på ca 7-10 (skjevt ballansert hydrometer, ble nytt hydrometer i går. )

Ser mange ipaer er uklare, er dette vanlig? :)
 

Vedlegg

  • Screenshot_2014-01-10-08-48-59.png
    Screenshot_2014-01-10-08-48-59.png
    1,1 MB · Sett: 297
Denne ble "testen" fikk omtrent 1 og 1/2 dag i kjøleskapet før jeg helte den, regner med det kanskje er kort tid?
 
Neinei, ble 1 uke i ca 17-18grader, 1 uke kjøleskap, 1 uke på ca 24-25grader, dermed 1 og 1/2 i kjøla :)
 
Jeg skjønner fortsatt ikke hvis du setter gjæringskaret kaldt (så kaldt som mulig uten at det fryser) dagene før du skal tappe fra kar til flasker. Hvis du ikke gjør det så hjelper det på klarheten.
 
Aaah, nå er jeg med. Unnskyld, tenkte vi snakket om flaskene :) men joda, kan sette karet noen dager i bua hvor det er kjølig så det holder i dette været og utsette tappinga litt. Grei plan? Har nemlig brygg nr.2 klart til tapp i dag egentlig.
 
Utsett heller tappinga to dager og sett det kaldt.

Men. Det du bør gjøre er å sette det kaldt der du skal utføre tappingen. Slik at du slipper å flytte karet etter at det er satt kaldt. Hvis du flytter karet er det sannsynlighet for at du virvler opp igjen det som har bunnfelt. Hvis du må flytte på det så vær veldig forsiktig.

Og, hvis du bruker hevert. Hold heverten så langt unna bunn så lenge det lar seg gjøre, hvis du stikker den nedi grumset så virvler du det opp igjen på sekundet.

Hvis du får til dette får du nok et mye klarere brygg. Neste steg vil vel være å få til noe så du får resirkulert når du mesker for å få en så klar vørter som mulig.
 
Tanken var å skaffe en pumpe og sirkulere fra kran til topp under mesk og benytte malten som naturlig filter :) tanken er der, men litt etter litt. Elsker denne hobbyen  :ilike:
 
Gå på ebay og finn en av de små svarte pumpene som det finnes masse bilder og linker til her på forumet. Koster lite og er greie å starte med. Og så trenger du noen gjennomføringer og litt silikonslange, og en manifold eller bazooka-filter så er du i mål :)
 
Hadde ett spm ang bazooka filter, kan mann unngå å filtrere vekk all gjæren ved bruk av de? Evt hva er poenget med de? Hva fjernes? :)
 
Gjæren er nok alt for bitteliten til å bli filtrert bort av et bazookafilter.

Den tar jo humlerester og malt da. Man har de i meskedunk/kokekjele.
 
Så mann kan bruke filteret når msnn f.eks omstikker ølet før tapping? Aller helst fra kokekar til gjærkar kanskje? Eller hver gang mann kan?  :jaha:
 
Tilbake
Topp