En ferskings første brygg

I morgen er planen at jeg skal prøve meg på mitt første brygg. Det er en Mango IPA fra Project Brew (ferdig oppmålt allgrain-sett). Jeg valgte denne foran andre varianter av Mango IPA da denne ikke har tørrhumling.

Jeg fant ikke oppskriften i Brewfather og har prøvd å legge den inn (etter beste evne) for blant annet å beregne mengde meske- og skyllevann. Brewfather beregner AVB til å være 4,3%, mens oppskriftsarket som følger med settet sier ca 5,4%.

I følge oppskriften skal OG være på 1055 og FG 1015. Er det noen som kan se på oppskriften fra Brewfather (under) om jeg har lagt inn noe fullstendig feil?

Mango IPA

4.3% / 12 °P
Kornbasert

Dominator

72% effektivitet
Bryggevolum: 25 L
Koketid: 60 min
Meskevann: 17 L
Skyllevann: 16.68 L
Total vannmengde: 33.68 L
Kokevolum: 30.08 L
Gravity før kok: 1.038

Vitale verdier

Original Gravity: 1.048
Final Gravity (Spesifisert): 1.015
IBU (Tinseth): 24
BU/GU: 0.50
Farge: 6.9 EBC

Mesk

Temperatur — 65 °C60 min
Temperatur — 75 °C10 min

Malt (5 kg)

2.5 kg (45.5%) — Pilsner — Korn — 3.9 EBC
2 kg (36.4%) — Hvete — Korn — 3.9 EBC
500 g (9.1%) — Flaket hvete — Korn — 3.9 EBC

Annet (500 g)

500 g (9.1%) — Maltodextrin — Sukker — 3.9 EBC — Kok — 10 min

Humle (100 g)

25 g (17 IBU) — Citra 12% — Kok — 15 min
75 g
(7 IBU) — Citra 12% — Aroma — 10 min hopstand

Hopstand ved 80 °C

Diverse

25 g — Orange Peel, Bitter — Kokeslutt
20 ml
— Mango-essens — Flasking

Gjær

2 pkg — Lallemand (LalBrew) Verdant IPA 82%

Gjæring

Primær — 18 °C8 dager
Primær — 20 °C
4 dager

For øvrig lurer jeg på hopstand. I oppskriften står det at det skal tilsettes 75 g Citra ved Hopstand. Hva er den beste (og enkleste) måten å gjøre dette på? Kjøle ned til 80 grader og så holde maskinen ca der i 10 min mens man kjører Whirlpool?

Mulig dette ble et rotete innlegg, men om noen har noen innspill så setter jeg stor pris på det. :)
 
Jeg tror du får høyere effektivitet enn 72%. Du kan nok sette effektiviteten til (minst) 75%.
Nå har det egentlig ikke så mye å si - du får den OG du får. Når det er sagt ville jeg målt hvor du er etter at du har brukt ca 14 liter av skyllevannet. Har du da en måling på omlag 1.045 ville jeg ikke brukt resten av skyllevannet. Da ender du på 1.055 og litt lavere totalvolum. Er du høyere skyller du med mer vann.

Etter hvert som du kjenner utstyret og prosessen din kan du tune utstyrsprofilen slik at du er sikrere på hvor du havner.

I starten er det vanlig å ikke få fullt utbytte av meskingen, oftest fordi du ikke skyller sakte nok. Bruk rundt 20 min på skyllinga, så har du nok omtrent rett OG.

Hopstand har du helt rett om.
 
FG vil nok bli betydelig lavere enn 1.015. Mesk på 65C og 500g sukker vil nok Verdant dra ned til 1.007-8ish, Da er du opp på ABV på 5-tallet. Jeg tar utgangspunkt i 72% effektivitet på min G30.
Du har mye hvete i maltblandinga, det kan gi grøtaktig konsistens. Hvetemalt har ikke skall. Hvis du har risskall tilgjengelig, kan dette tilsettes for å bedre gjennomstrømningen gjennom maltsenga når du skal skylle. Ut over det ser dette veldig greit ut

Lykke til
 
Takker for tilbakemeldinger. Da ser jeg an mengden skyllevann og sjekker underveis. Så får jeg røre litt under skyllinga hvis det blir for dårlig gjennomstrømming. Skal se om jeg får postet et par bilder underveis om jeg ikke er for stressa. :)
 
Jeg trodde Maltodextrin ikke var beregnet til å være gjærbart i det hele tatt.
Selv om enkelte gjærtyper kan gjære noe av det, er det nok betraktet som ugjærbart
 
Jeg trodde Maltodextrin ikke var beregnet til å være gjærbart i det hele tatt.
Selv om enkelte gjærtyper kan gjære noe av det, er det nok betraktet som ugjærbart
Det trodde jeg og, sjekka Strømmen sin beskrivelse som sier:
"Maltodextrin DE 18-20
DE (dextrose ekvivalent) = 18-20% gjærbart.
Kan benyttes til å øke sødme og fylde øl og cider."
 
Da er første bryggedag unnagjort (gjenstår litt rengjøring) og ca 23 liter er nå plassert i gjæringsskapet. Litt vanskelig å måle presis OG da det ble litt skum som ikke la seg helt. Men jeg tror den endte mellom 1052 og 1054.

Så da gjenstår det å se hvordan gjæringa funker.
 

Vedlegg

  • 20250801_103412.jpg
    20250801_103412.jpg
    2,5 MB · Sett: 19
  • 20250801_105118.jpg
    20250801_105118.jpg
    2,6 MB · Sett: 18
  • 20250801_123925.jpg
    20250801_123925.jpg
    3,1 MB · Sett: 18
  • 20250801_131232.jpg
    20250801_131232.jpg
    2,2 MB · Sett: 19
  • 20250801_154314.jpg
    20250801_154314.jpg
    877,5 KB · Sett: 19
Da er første bryggedag unnagjort (gjenstår litt rengjøring) og ca 23 liter er nå plassert i gjæringsskapet. Litt vanskelig å måle presis OG da det ble litt skum som ikke la seg helt. Men jeg tror den endte mellom 1052 og 1054.

Så da gjenstår det å se hvordan gjæringa funker.
Gratulerer!
Det vil bli det beste ølet du kommer til å lage :cool:
 
Da er første bryggedag unnagjort
Først av alt - gratulerer med første brygg. Antar det var en blandet følelse i starten med usikkerhet og yr glede. Nå - med bryggehjernen på speed, er det bare å benytte forumet og all kompetanse her inne for det det er verd.
Håper vi også ser deg som medlem i Norbrygg i fremtiden. Da får du tilgang til flere ressurser som vurdering av dine øl, kurs og foredrag (dersom lokallaget er aktivt).
Mer info her
 
Først av alt - gratulerer med første brygg. Antar det var en blandet følelse i starten med usikkerhet og yr glede. Nå - med bryggehjernen på speed, er det bare å benytte forumet og all kompetanse her inne for det det er verd.
Håper vi også ser deg som medlem i Norbrygg i fremtiden. Da får du tilgang til flere ressurser som vurdering av dine øl, kurs og foredrag (dersom lokallaget er aktivt).
Mer info her

Takk for det. Du treffer ganske godt i beskrivelsen av følelsen av glede og usikkerhet. Tror ikke jeg gjorde noe alvorlig gærnt og bryggeutstyret ser ut til å fungere bra.

Nå er det en periode der usikkerheten er redusert til et håp om at gjæringen fungerer godt nok. Temperaturen ser ihvertfall ut til å holde seg stabilt rundt 18 grader (+/- 0,5).

Dere ser meg nok også som medlem snart. :)
 
Brygget har nå stått til gjæring på 18 grader i 6 døgn. Etter oppskriften skal det stå i 2 døgn til før temperaturen skal økes til 20 grader. Når jeg sjekket i gjæringsskapet nå tok det ca 40 sek før jeg så bevegelse/ luftboble i gjærlåsen. Ville dere vurdert å sette opp temperaturen nå eller er det uansett greit å bare følge det som står i oppskriften? Er det noen risiko forbundet med å justere opp temperaturen tidligere?
 
Brygget har nå stått til gjæring på 18 grader i 6 døgn. Etter oppskriften skal det stå i 2 døgn til før temperaturen skal økes til 20 grader. Når jeg sjekket i gjæringsskapet nå tok det ca 40 sek før jeg så bevegelse/ luftboble i gjærlåsen. Ville dere vurdert å sette opp temperaturen nå eller er det uansett greit å bare følge det som står i oppskriften? Er det noen risiko forbundet med å justere opp temperaturen tidligere?
Det går greit, ja.

Etter hvert mer eller mindre føler du når de forskjellige etappene i gjæringsprosessen er over, og du trenger ikke tenke på antall dager de skal ta - noe som i praksis vil kunne variere en hel del. Det er i den fasen vi kaller stormgjæringa, der gjæren formerer seg med stor energi og eter sukker til den store gullmedaljen, at det er særlig viktig å holde styr på temperaturen. Det er nemlig under den fasen at smaksstoffer - og eventuelt usmaksstoffer - dannes. Når den avtar, hvilket du kan se av at aktiviteten i gjærlåsen går ned, er ikke temperaturen så kritisk lenger. Poenget nå er å sørge for at temperaturen ikke synker, for det som nå skal skje, er at gjæren skal ete de siste sukkerrestene, og så gå løs på en del avfallsstoffer. Litt høyere temperatur vil gjøre den mer aktiv, og derfor setter vi gjerne opp temperaturen mot slutten, gjerne til en temperatur vi absolutt ville unngå tidligere i forløpet.
 
Brygget har nå stått til gjæring i 12 dager. For 5 dager siden målte jeg FG til 1020. Når jeg målte for et døgn siden, viser den kanskje 1018 om jeg legger godvilja til. Oppskriften viser FG på 1015 så jeg er et lite stykke unna en helt vellykket gjæringsprosess. Tenkte å ta en ny måling i dag og vurdere å bare flaske det nå dersom det ikke har vært noen bevegelse. Er det noen risiko forbundet med å flaske (skal karbonere med sukkerlake) når FG er litt høyere enn den skal være.

Og så må jeg se på prosessene mine ved neste brydd. Mener at jeg har vært nøye med temperaturstyring, men skal sjekke kalibrering av temperatur på bryggemaskinen og ta flere og grundigere sjekking av temperatur før jeg pitcher gjær neste gang. Strødde for øvrig tørrgjær rett i vørteren på denne, og slik jeg forstår innlegg i andre tråder her bør det være helt innafor.

Farge, lukt og smak kjennes bra ut. Det er da noe. :)

20250812_221427.jpg
 
Fra 1.018 til 1.015 er helt innafor. Det skjer alltid noe, variasjoner er det alltid. Tror ikke du vil smake forskjell om den hadde gjæret litt lenger ned.
Flask med god samvittighet og start med å glede deg til smaking om en stund.
 
Brygget har nå stått til gjæring i 12 dager. For 5 dager siden målte jeg FG til 1020. Når jeg målte for et døgn siden, viser den kanskje 1018 om jeg legger godvilja til. Oppskriften viser FG på 1015 så jeg er et lite stykke unna en helt vellykket gjæringsprosess. Tenkte å ta en ny måling i dag og vurdere å bare flaske det nå dersom det ikke har vært noen bevegelse. Er det noen risiko forbundet med å flaske (skal karbonere med sukkerlake) når FG er litt høyere enn den skal være.

Og så må jeg se på prosessene mine ved neste brydd. Mener at jeg har vært nøye med temperaturstyring, men skal sjekke kalibrering av temperatur på bryggemaskinen og ta flere og grundigere sjekking av temperatur før jeg pitcher gjær neste gang. Strødde for øvrig tørrgjær rett i vørteren på denne, og slik jeg forstår innlegg i andre tråder her bør det være helt innafor.

Farge, lukt og smak kjennes bra ut. Det er da noe. :)

Vis vedlegget 73845
Gitt at du kan ha meska på litt høy temperatur, og at du derfor har fått en vørter som er litt mindre gjærbar, så vil ikke det spille noen rolle for smaken. Temperaturforskjellene i mesken påvirker bare enzymene som omdanner stivelsen til sukker, ikke uttrekket av smaksstoffer. Det vil være likt, og derfor vil ølet også smake likt. Det ugjærbare sukkeret, som du vil få en høyere andel av når du mesker på en høyere temperatur, smaker ikke noe, og forskjellen i alkoholinnhold vil du heller ikke kunne smake.

Om det er andre grunner til at utgjæringa er lavere enn den skulle vært, er det en annen sak. Men forskjellen høres ikke dramatisk ut.
 
Tilbake
Topp